Aktualizace metadat

Aktualizace metadat v programu ZPS X je proces, při kterém se obnovují, opravují nebo synchronizují metadata souborů uložená v Katalogu. Metadata jsou informace o souboru, které zahrnují například rozměry obrázku, datum pořízení, informace o fotoaparátu, nastavení expozice, otáčení snímku a další důležité detaily. Aktualizace metadat se spouští automaticky vždy, když s novou verzí programu dochází k novému vylepšenému způsobu interpretace metadat, což vede k nutnosti opětovně metadata načíst a prověřit jejich správnost.
Načtené informace o metadatech se ukládají do Katalogu a vyrovnávací paměti programu. Program je pak využívá k tomu, aby uživatel mohl soubory prohledávat, rychleji načíst a aby údaje o souborech mohl zobrazit.
Když se proces aktualizace spustí, uživatel je o tom informován pomocí notifikace pod ikonou zvonečku na horní liště programu. Tlačítko v notifikaci umožňuje, aby uživatel aktualizaci metadat pozastavil. V případě pozastavení aktualizace metadat pokračuje při nejbližším opětovném spuštění programu.