Aktualizácia metadát

Aktualizácia metadát v programe ZPS X je proces, pri ktorom sa obnovujú, opravujú alebo synchronizujú metadáta súborov uložené v Katalógu. Metadáta sú informácie o súbore, ktoré zahŕňajú napríklad rozmery obrázka, dátum nasnímania, informácie o fotoaparáte, nastavenie expozície, natočenie snímku a ďalšie dôležité detaily. Aktualizácia metadát sa spúšťa automaticky vždy, keď s novou verziou programu dôjde k novému vylepšenému spôsobu interpretácie metadát, čo vedie k nutnosti opätovne metadáta načítať a preveriť ich správnosť.
Načítané informácie o metadátach sa ukladajú do Katalógu a vyrovnávacej pamäte programu. Program ich potom využíva k tomu, aby užívateľ mohol súbory prehľadávať, rýchlejšie načítať a aby údaje o súboroch mohol zobraziť.
Keď sa proces aktualizácie spustí, užívateľa o tom informuje notifikácia pod ikonou zvončeka na hornej lište programu. Tlačidlo v notifikácii umožňuje, aby užívateľ aktualizáciu metadát pozastavil. V prípade pozastavenia aktualizácia metadát pokračuje pri najbližšom opätovnom spustení programu.